Henna

Al duizenden jaren versieren mensen zich met dit natuurproduct. Sinds Madonna het in een clip gebruikte staat het in ook in de westerse wereld volop in de belangstelling.
Wat is het? Het is een planten extract. De kleurstof erin is heel sterk en trekt in de huid.


Links zoals het er uit ziet als het wordt aangebracht, rechts de maximale kleuring.


Huid

Je huid lijkt glad, maar als je hem onder een microscoop bekijkt lijkt hij meer op boomschors. De buitenste laag, het epidermis vernieuwt zich voortdurend. De dode huidcellen vallen er af. Iedere drie tot vier weken heb je een helemaal nieuw vel. Henna trekt alleen in die toplaag. Afhankelijk van de plaats op je lijf en wat nazorg kan een hennatekening tot maximaal een week of 6 zichtbaar zijn.

Een schone, droge plek is dus nodig. Scub de avond van te voren, of wrijf er in ieder geval met een vochtige handdoek over heen. Zo veeg je zoveel mogelijk losse, oude huidcellen weg. Als de huid wat donkerder getint is, is het effect minder. Zorg voor maximale kwaliteit materiaal. Zodra de dode cellen van de opperhuid zijn verwijderd, kan de henna zich hechten aan de nieuwe, gladde huidlaag.


Schoonmaken en voorbereiden

Verwijder een dag van tevoren met een scrub-middel of een luffaspons de dode huidschilfertjes. Scheer overvloedig haar weg, of verwijder het met wax of een ander ontharingsmiddel. En dag van tevoren, om irritatie te voorkomen. Direct voor je de henna gaat aanbrengen, reinig je de huid met bijvoorbeeld een gezichtsreinigingsproduct. De bedoeling is om alcoholvrij een schone vetvrije huid te krijgen.


Allergie

Ondanks dat henna een natuurproduct is kun je er allergisch voor zijn. (Er zijn mensen die allergisch zijn voor wol) Als je problemen verwacht is het simpel te testen. Dep met een sponsje een beetje van de bestanddelen op een stukje huid op de binnenkant van je onderarm (De huid is daar het gevoeligst). Sluit de plek af met een verbandje en wacht 24 uur.


Historie

Het is aangetroffen op Egyptische mummies.


Materiaal

Er zijn kant en klaar verpakkingen en je kunt het zelf maken. Zelf maken houdt meestal in gemalen bladeren bij een traditionele winkel kopen. Zeven is verstandig. Ooit zitten er restjes nerven van de bladeren in. Een oude nylonkous om het pak heen, en je giet het poeder in je mengkom. Neem een lepel als het poeder er slecht door komt. Met de bolle kant druk je het makkelijk door je kous.

Voor een diepere kleur worden er ingrediënten toegevoegd. Zwarte thee, (oplos)koffie, tamarindepasta (gedroogd en als concentraat te koop). Eucalyptusolie (in een donkere glazen fles bewaren). Gemalen kruidnagelen, om de kleur te versterken. Hele kruidnagelen, kleurversterker. (hoe langer ie ze in water drenkt, hoe sterker de werking ervan zal zijn.)

fixeermiddel. Van citroen en suiker: citroenzuur bevordert de huidpenetratie van de henna en verdiept de kleur. De suiker zorgt ervoor dat het ontwerp blijft plakken en niet afschilfert voordat de henna door de huid is opgenomen.

mehndipuntzakje. Zo te koop, of makkelijk te maken van een stevig plastic zakje (Diepvrieszak) Plak met stevig plakband een stuk plastic in een puntvorm dicht.

Testen
Meng een klein beetje henna met een beetje water, laat dat een uur rusten. Breng een stip aan op een van je voetzolen. Laat de henna 10-15 minuten drogen. Schraap het daarna ervan af. Als de stip zichtbaar is, is je henna van goede kwaliteit.

De goede werking van hennapoeder wordt bepaald door de versheid en de kwaliteit.

Heb je pasta over, afdekken en binnen drie dagen gebruiken. Niet in de koelkast.


Gereedschap

Puntzakje (zie materiaal) cosmetische sponsjes (100 % zuiver katoen) om foutjes weg te vegen, pasta op te vangen. (platte) tandenstokers (of een manicurestaafje) om ongelijkmatige lijnen bij te werken of dikke lijnen te verdunnen. Tissues of keukerol om je handen schoon te houden.


Ontwerp en planning

Als je maximaal effect wilt ben je door de henna geruime tijd in je vrijheid belemmert. Als je je handen beschildert, bedenk dan dat je ze twee tot zes uur niet kunt gebruiken. Planning van wat je ondertussen gaat doen (en wat er van te voren klaar moet zijn) is dus belangrijk.

Veel ontwerpen hebben een speciale betekenis. Spiralen en ranken zijn van oudsher symbolen van geluk. Ons hakenkruis of swastika staat hier, sinds de 2e wereldoorlog, voor fascistisch geweld. In India voor vruchtbaarheid. Enige kennis en onderzoek zijn dus verstandig. Verder moet je rekening houden met details. Hoe kleiner en gedetaileerder je lijnen, hoe moeilijker om die in de huid te krijgen. Door het vervagen na een aantal weken worden ook eerst die details minder zichtbaar. Sterke, strake, ontwerpen zijn ook als de afdruk vervaagd nog mooi. De meeste patronen gaan uit van S-vormige spiralen. Oefen je ontwerp op een stuk papier en trek daarna de lijnen over met de puntzak met henna. Gaat dat goed, probeer dan opnieuw zonder eerst de lijnen te tekenen. Je zult vanzelf je eigen stijl vinden.


Aanbrengen

Zorg dat de de opening van je puntzakje (of waar je de henna mee aanbrengt) de juiste groote heeft. Probeer op een plaats waar je geen vlekken kunt maken of de henna niet te dun of te dik is. Je hebt misschien een of meer sponsjes en wattenstaafjes nodig en wat tandenstokers. Om iets weg te vegen, of bij te werken. Mocht de opening van je puntzak verstopt raken kun je met een tandenstoker meestal de boel wel weer goed krijgen

Begin met de basisvormen, daarna details en vlakvulling. Je ontwerp wordt dan zo vloeiend mogelijk. Steun de hand waarmee je schildert op je pink. Pas op voor al getrokken lijnen. Werk liefst een richting op, of van je beginpunt vandaan.

Zowel voor degene die schildert als het model gelt dat een onstspannen houding nodig is. Het is een tijdrovend proces, dus maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Probeer je werkvlak zoveel mogelijk op normale hoogte te houden. Voorkom belasting in je rug en schuoders. Traditioneel wordt meest getekend met beide personen zittend op de grond.

Na het aanbrengen volgt de geduldperiode. Normaliter droogt het dof, gelijkmatig op, zonder barstjes. Dat duur zo tussen de 10 en 15 minuten.


Henna korstjes

Als je ontwerp droog is, kun je de henna fixeren. Er voor zorgen dat er zo veel mogelijk kleurstof in je vel trekt. Je dept daavoor een mengsl van citroen en suiker. met een cosmetisch sponsje over je ontwerp. Niet te veel, zodat de henna niet te zacht wordt en weer uitloopt. Dit kun je een keer of 4 herhalen. Zorg dat je sponsje geen vezels achterlaat in de henna. Na ongeveer een uur zal de henna zwart worden, dan kun je stoppen.

Zorg ervoor dat je warm blijft. Drink wat warms, blijf binnenshuis. Henna onttrekt warmte aan je lichaam, dus de beschilderde delen van je huid zuilen koeler aanvoelen dan de rest van ie lichaam. Je kunt het proces niet versnellen (je kunt de henna sneller laen drogen, maar dan wordt er minder kleurstof opgenomen) Hoe langer de henna nat blijft op de huid, hoe langer je ontwerp zal standhouden.

Alles russen 6 en l2 uur is goed. Om je ontwerp (en je lakens) te beschermen wikkel je er huishoudfolie omheen. Dat de henna op zijn plaats en vochtig.


Eindelijk zichtbaar

Wanneer de korstjes eraf komen verschijnt een oranje afdruk. Die kleur wordt zal in de daaropvolgende dagen geleidelijk aan donkerder worden naar diepbruin. Hoe heiderder het oranje in de beginfase, hoe donkerder de uiteindelijke afdruk. Op handpalmen en voetzolen meestal het donkerste. De hoeveelheid warmte van de bioedcirculatie is daar het hoogst

Verwijderen van achtergebleven korstjes kan met een sponsje met plantaardige olie.


De afdruk verwijderen

Het verdwijnt vanzelf. Om de natuur een handje te helpen zijn er wel wat mogelijkhden. Bedenk wel dat u maar één huid hebt. Beter wat sporen van de henna, dan een pijnlijke geirriterrde huid.

gedurende een kwartier weken in zout water is de eerste stap. Zout lost een beetje van de kleurstof op.

Scrubs en andere ruwe reinigers halen de dode bovenste cellen van uw huid. (test uw vel of u er goed tegen kunt).

Zweten is de meest natuurlijke manier om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Alles waar je van zweet zal de henna eerder laten verdwijnen


Verzorging

Oppassen met zween.Niet te fanatiek wassen en de hennatattoo insmeren met olie. Dan kan hij de maximale tijd blijven zitten.

En als ik niet al die moeite doe?
Dan zit het er maar een of anderhalve week op.


Zwarte henna

Zwarte henna bestaat niet. De goede naam die henna altijd had voor het rood kleuren van haren is ook gebruikt voor materiaal om haren zwart te maken. Er zit een chemisch toevoeging in, die vel mensen niet verdragen. Erger nog, vaak in combinatie met zon, veroorzaakt het brandwonden. Tenzij je kans wilt maken op een tatto van dik lidtekenweefsel, NIET gebruiken (niet op je vel laten smeren)

Bij voldoende belangstelling kan ik een workshop organiseren.