Huid en reactie

1 Huid

Je huid is je grootste zintuig, en fungeert ook nog eens als "orgaan". Er verdwijnt op een normale dag meer dan een liter water door je poriën naar buiten. Daarnaast scheidt je huid overal talg(huidvet) af. Al naar gelang je gezondheid, leeftijd en sekse en de in je lichaam aanwezige stoffen komt er nog een kleine hoeveelheid van verschillende andere zaken mee.
Je lichaam is continu bezig met het "uitwerpen" van alle afvalstoffen. Sommigen daarvan zijn zelfs agressief. Je huid wordt daarvoor ook gebruikt. Als je ooit met "schone" handen, die echter al enkele uren niet gewassen zijn een blank metalen oppervlak aanraakt, bijvoorbeeld een koperen vaas, kun je na enkele dagen zelfs groene vlekken zien. Er wordt een minuscule hoeveelheid zuur afgescheiden, op je vingertoppen vaak zelfs iets meer.
Tattoolack trekt niet in je vel. Schmink en henna wel. Het onderstaande gaat over schmink.

2 Kleur

Schmink is in grote lijnen kleurstof (pigment) opgelost in een "draag"materi­aal. De oplosbaarheid van die kleuren is zeer verschillend. Liefst zijn die pigmentdeeltjes zo groot dat ze in het water langzaam naar beneden zakken. Ze worden dan niet in het water opgenomen en er is dus geen kans op opname door de huid. Niet alle kleuren kunnen met dergelijke kleurstoffen gemaakt worden. Sommige lossen geheel of gedeeltelijk in water opgelost. Zonder voorzorg kunnen ze na het schoonmaken nog zichtbaar zijn.
De huid neemt bijna alle water en vet op, dat erop komt. Zit er kleurstof in, dan kan na het schoonmaken die kleur in de huid achter blijven. Verschillende geel en rood tinten lossen zeer goed op in water.

3 (Over)gevoeligheid

Veel componenten in schmink zijn "chemische stoffen". Natuurlijk en hypoallergeen zijn de termen die bij veel "huid"-producten worden gebruikt. De praktijk is echter dat er geen enkele stof is waarvoor niemand allergisch is en dat veel natuurlijke materialen bekend zijn als "boosdoeners". Kortom beide kreten zijn dus gewoon reclame-onzin. Iedereen is wel ergens gevoelig voor. Bovendien zijn je weerstand en hoe je je voelt versterkende factoren. Slecht geslapen, moe, gestresst etc. Voor dames geldt zelfs dat hun cyclus mee telt. Van tattoolack heeft nog niemand enig probleem gehad.

4 Gebruikte stoffen

Componenten waarvoor gevoeligheid bekend is of waar problemen door kunnen zijn:

  • Alle lijm bevat alcohol. Alcohol ontvet de huid zeer sterk. Nazorg door goed invetten. Irritaties komen voor.
  • Conserveermiddel tegen bederf en "ziektekie­men".(Bij Grimas Methylparabeen)
  • Alle schmink bevat parfums om de vaak sterke geuren van grondstoffen te neutraliseren.
  • In waterschmink zit glycerine. Glycerine is hygroscopisch. In droge tijden, dus bijvoorbeeld als het vriest, onttrekt die glycerine dus water aan de huid bij gebrek aan natte lucht.
  • Metaalkleuren en veel heldere kleuren bevatten minimale hoeveelheden metaal. Bijna alle metaal is slecht op huid, reacties komen voor.
  • In cake-makeup zitten diverse wassen.
  • 5 Bescherming

    Het gebruik van cake-makeup als ondergrond heeft behalve een goede ondergrond voor schmink het effect dat de huid met wat onschuldige componenten als het ware beschermd wordt door tegen minder onschuldige stoffen in waterschmink. Als de huid vlak tot enkele uren voor het schminken ingevet is, werkt dit vaak wel als extra bescherming, maar de schmink heeft nauwelijks houvast aan de olie-achtige ondergrond en de vette stoffen kunnen opgenomen kleurstoffen ook weer in de huid transporteren.

    6 Schoonmaken

    Met water en zeep of waaruit het bestaat(b.v. vet voor vetschmink) is schmink weer te verwijderen. Bij waterschmink en cake make-up is met één nat washandje met een beetje lauwwarm water nagenoeg alles weg. Zeep is niet altijd even goed voor huid; maak een gezicht schoon waar je dat normaal ook mee doet. Nooit boenen. Indien nodig zeep of reinigingsmelk gebruiken.
    Zijn er sporen van schmink zichtbaar? Beter sporen van schmink dan van het schoonmaken. Rond ogen en op andere plaatsen waar ander (huid eigen)stoffen op de schmink ingewerkt kunnen hebben kan een zweem kleur achter blijven. Er zijn van Grimas en uit de normale drogisterij reinigingsproducten die zelfs dit verwijderen. Veel vettige producten, zoals zelfs halvarine, kunnen hetzelfde. Doe wat voor jou huid nodig is, jij kent hem het best, maar onthoud dat je er maar één hebt.

    7 Problemen voorkomen

    In alle schmink zit conserveermiddel tegen bederf en tegen "ziektekie­men" Dat wil zeggen dat als je met een penseel of sponsje over een "ontste­king" of iets dergelijks veegt, je niet de volgende persoon die je schminkt "besmet". Het is echter toch slim om als je iemand geschminkt hebt met wondjes, puistjes een koortslip of wat dan ook het gebruikte sponsje of penseel niet meer voor anderen te gebruiken.
    In twijfelgevallen is het slim om op een arm of een andere makkelijke plaats even dik wat van het materiaal dat je gebruikt op te zetten. Als je na 10 minuten geen reactie ziet en er geen gevoel van jeuk of irritatie is, is er geen bezwaar.
    Gaat het toch mis? Zo veel mogelijk verwijderen, met veel water of reinigingsmelk en afwachten tot de huid gekalmeerd is. NIET BOENEN.